Stichting Massaschade & Consument start nieuwe actie om rentecompensatie voor mkb’ers van ABN AMRO terug te claimenMeer informatie

18 oktober, 2021

EDPB wil richtlijnen opstellen over verwerking gegevens van kinderen

De European Data Protection Board (EDPB) is van plan richtlijnen op te stellen over hoe organisaties en bedrijven met de gegevens van kinderen om horen te gaan. Dit blijkt uit de agenda van de laatste plenaire vergadering op 13 oktober 2021, waarin de organisatie om mandaat heeft verzocht om zogeheten ‘richtsnoeren’ uit te vaardigen. Het publiceren van richtsnoeren is een van de belangrijkste taken van de EDPB en zorgt ervoor dat de Europese privacywet (AVG) consequent wordt toegepast in de EU. De richtsnoeren zijn officieel niet bindend, maar in de praktijk erg gezaghebbend. Rechters en overheden verwijzen vaak naar de richtsnoeren voor uitleg over de AVG. Organisaties en bedrijven moeten de richtsnoeren dan ook gebruiken om hun activiteiten in overeenstemming te brengen met de privacywetgeving.

Gezien het grote aantal minderjarige TikTok-gebruikers zullen deze toekomstige richtsnoeren hoogstwaarschijnlijk een grote impact hebben op de manier waarop TikTok omgaat met de gegevens van kinderen. De EDPB heeft eerder wel eens aanbevelingen gedaan over sommige aspecten van de gegevensverwerking van kinderen, maar nog geen afzonderlijke richtsnoeren hierover gepubliceerd.

Wat is de EDPB?

De EDPB is een onafhankelijk orgaan waarin alle nationale privacytoezichthouders uit de Europese Unie (EU) samenwerken.

Sluit je aan

Help ons en steun onze acties

Meer informatie