Collectieve actie

Google houdt smartphone data in ijzeren greep

Een enorme hoeveelheid informatie over jouw smartphonegebruik blijkt stiekem naar Google servers doorgesluisd te worden, zelfs als je de meest privacyvriendelijke instellingen ingeschakeld hebt. Wij claimen de controle terug over onze gegevens en eisen een schadevergoeding van Google, omdat het zichzelf verrijkt ten koste van jouw privacy.

Voortgang

  • 22 oktober 2024

    Op 22 oktober 2024 vindt de eerste zitting in de zaak van Stichting Massaschade & Consument tegen Google plaats bij de rechtbank Amsterdam. Deze zitting zal onder andere over de ontvankelijkheid van Stichting Massaschade & Consument gaan.

  • 20 maart 2024

    Google is gedagvaard tegen 20 maart 2024. Dit is de datum waarop Google is opgeroepen om voor de rechtbank te verschijnen.

  • 12 december 2023

    Stichting Massaschade & Consument daagt Google in een collectieve actie voor de rechter binnen de driemaandentermijn.

Wat is er aan de hand?

Meer dan 9 miljoen Nederlanders met een Android-smartphone delen zonder het te weten hun locatie, interesses en andere gegevens over het gebruik van de smartphone met Google en haar partners. Bij vrijwel iedere Android-smartphone wordt standaard ‘Google Play Services’ meegeleverd, een bundel processen dat geruisloos op de achtergrond draait en niet kan worden uitgezet of verwijderd. Enkel het bezit van een Android-smartphone is voldoende voor Google om je dag en nacht te kunnen volgen. Ook als je telefoon inactief is, worden jouw gegevens doorlopend verstuurd.

Nieuw wetenschappelijk onderzoek over in Nederland verkochte Android-smartphones, toont aan dat Google veel meer gegevens van je verzamelt dan toegestaan is, en deze gegevens bovendien aan individuele gebruikers koppelt.

Waarom wij deze actie starten

Smartphones produceren dagelijks een onschatbare hoeveelheid gebruikersgegevens, die over langere tijd een haarscherp beeld opleveren over wie we zijn, waar we ons bevinden en wat ons interesseert. Dit type profielen draagt bij aan de miljardenwinsten die Google jaarlijks opstrijkt. Maar ze staan ook lijnrecht tegenover Nederlandse en Europese regels die jou als consument horen te beschermen. Wij willen dat bedrijven als Google jouw privacy serieus nemen en beseffen dat aan het negeren van privacyregels een prijskaartje hangt. Daarom starten we een rechtszaak namens iedereen die sinds 2018 een Android-telefoon in bezit had.

Hoe we dit gaan doen

Onze stichting is een collectieve actie gestart tegen Google en vraagt de rechtbank een eind te maken aan de volgpraktijken van Google. Door de actie te steunen help je samen met miljoenen andere Android-bezitters compensatie te claimen en een groot Amerikaans techbedrijf als Google ter verantwoording te roepen voor het schenden van jouw privacy. Meedoen kost je slechts twee minuten van je tijd.

Waar heb je recht op?

Alle ruim 9 miljoen Androidgebruikers hebben recht op een schadevergoeding. We vorderen een schadevergoeding die aansluit bij hoe lang jij een Android-smartphone hebt gebruikt . De rechter beslist uiteindelijk óf de schadevergoeding wordt toegewezen, en wat de hoogte daarvan is. Voor jou zijn er vooraf géén kosten om ons te steunen of deel te nemen aan onze collectieve actie. Deze worden namelijk betaald door een externe financier, die in ruil voor het dragen van de risico’s een (beperkt) percentage van de uiteindelijke schadevergoeding ontvangt. En dat is alleen indien een schadevergoeding daadwerkelijk toegewezen wordt door de rechter of wanneer er bijvoorbeeld een schikking met Google wordt getroffen. Meer hierover lees je in de FAQ.

Wie we zijn

Stichting Massaschade & Consument komt op voor de belangen van consumenten en wil onder andere een einde maken aan de manier waarop buitenlandse techgiganten de hier geldende privacyregels achteloos naast zich neerleggen. Eerder dit jaar maakte de rechtbank bekend dat wij als een van de exclusieve belangenbehartigers namens TikTok-gebruikers mogen optreden in een andere privacyzaak. Nu eisen wij structurele veranderingen van Google in de wijze waarop het met de privacy van Androidgebruikers omspringt.

Lees ons verhaal

Vragen over deze actie

Uit onderzoek blijkt dat Google zeer gedetailleerde gegevens verzamelt van Androidgebruikers. Google weet welke apps worden gebruikt, wanneer en hoe deze worden gebruikt, en veel meer over de persoonlijke leven van gebruikers. Wij vinden dat Google met deze verzameling en verwerking van persoonsgegevens van Androidgebruikers de wet-en regelgeving heeft overtreden en willen dat deze onrechtmatige activiteiten stoppen.

Een collectieve actie (in het Engels een ‘class action’) is een procedure waarbij een groep individuen met vergelijkbare claims zich laten vertegenwoordigen door een belangenorganisatie. Dit kan een oplossing zijn wanneer een individu niet over de middelen beschikt om een eigen zaak te voeren. In een collectieve actie beoordeelt de rechter de vorderingen van de hele groep in één keer. Zo kan de rechter een verbod uitspreken of kan de rechter vaststellen dat de aangesproken partij schadevergoeding moet betalen aan gedupeerden. De uitspraak van de rechter is bindend voor alle gedupeerden, behalve degene die vooraf hebben laten weten niet mee te willen doen.

Stichting Massaschade & Consument is een stichting zonder winstoogmerk die voor jouw belangen als consument opkomt. Eerder zijn we al collectieve acties gestart tegen Airbnb om onterecht betaalde servicekosten terug te eisen en tegen Bytedance/TikTok vanwege de onrechtmatige verwerking van gegevens op het populaire videoplatform TikTok. Nu nemen we het op tegen Google, voor de wijze waarop Google met de privacy van miljoenen Nederlandse Androidgebruikers omspringt.

Als je met onze actie meedoet, hoef je geen inschrijfkosten te betalen. Om deze procedure zonder inschrijfkosten voor jou als deelnemer aan deze actie mogelijk te maken, heeft Stichting Massaschade & Consument een financieringsovereenkomst gesloten met de Financier (Eaton Hall Funding LLC). Daarin is afgesproken dat de Financier bij succes, bijvoorbeeld bij een schikking of gunstige uitspraak, 17.5% van de opbrengst (na aftrek van de door haar gemaakte kosten) krijgt.

Dit is automatisch gebeurd als jij een Android-smartphone hebt gebruikt. Op Android-smartphones heb jij namelijk nauwelijks de mogelijkheid om de gegevensverzameling van Google te stoppen. Google ontwerpt haar diensten om gegevensverwerking te maximaliseren.

Wij vorderen schadevergoeding. Wij hebben in onze dagvaarding een voorstel opgenomen voor de berekening van de schade, maar uiteindelijk bepaalt de rechtbank of en zo ja, hoeveel schade er moet worden betaald.

Je kunt deelnemen via het formulier. Dit is belangrijk voor ons, omdat we in de rechtszaal willen aantonen dat veel Androidgebruikers het met onze collectieve actie eens zijn. Het is in deze fase nog niet zeker dat wij de zaak gaan winnen, maar als dat wel lukt, heb je mogelijk recht op geld. Wanneer jij je aansluit, kun jij in de toekomst gevraagd worden met ons mee te denken over de zaak, bijvoorbeeld wanneer er belangrijke beslissingen genomen moeten worden.

Je kunt je deelname aan onze actie stoppen door een mail te sturen naar deelname.google@massaschadeconsument.nl. Vermeld daarbij je naam, geboortedatum en het e-mailadres waarmee je jouw registratie hebt gedaan.

Wil je helemaal niet meer gebonden zijn aan de uitkomst van de procedure tegen Google? Dan moet je mogelijk gebruik maken van de opt-out. Zie de vraag hieronder voor meer informatie daarover.

Stichting Massaschade & Consument maakt gebruik van een externe procesfinancier, Eaton Hall Funding LLC (de Financier) gevestigd in de Verenigde Staten, die vooraf de kosten van de procedure op zich neemt. Daardoor maken de Androidgebruikers waarvoor de stichting optreedt zelf geen kosten. Met de Financier is afgesproken dat de Financier bij succes, bijvoorbeeld bij een schikking of gunstige uitspraak, 17.5% van de opbrengst (na aftrek van de door haar gemaakte kosten) krijgt. Meer informatie over deze financiering kun je lezen in de claimcode compliance verklaring.

Deze zaak tegen Google is een collectieve actie die werkt volgens het wettelijke opt-outsysteem. Mocht onze stichting door de rechter als exclusieve belangenbehartiger worden aangewezen, dan komen wij automatisch op voor alle Nederlandse Androidgebruikers. Wil je helemaal niet gebonden worden aan de uitkomst van deze procedure? Dan kun je gebruik maken van een zogenaamde “opt-out” door een opt-outverklaring aan de rechtbank te sturen.

De claim van Stichting Bescherming Privacy Belangen gaat over alle diensten en producten van Google. Onze claim gaat specifiek over Android en niet over de overige Googleproducten. We hebben veel (technisch) onderzoek laten doen naar hoe Google specifiek via Android onrechtmatig gegevens verwerkt. Zo hebben we een gedetailleerd beeld gekregen van wat Google achter de schermen doet. Daarmee onderscheidt deze zaak zich van die van Stichting Bescherming Privacybelangen.

Nee, Stichting Massaschade & Consument is een stichting zonder winstoogmerk. De rechtszaak wordt volledig gefinancierd door Eaton Hall Funding LLC. In de overeenkomst met de Financier is afgesproken dat de Financier bij succes, bijvoorbeeld bij een schikking of gunstige uitspraak, 17.5% van de opbrengst krijgt.

Voor iedereen die wil deelnemen aan deze actie gelden dezelfde voorwaarden. Je kunt de volledige voorwaarden hier vinden. Als je meer wilt weten over de kosten om mee te doen, kijk dan bij de vraag 'Kost het geld om jullie actie te steunen?'

Nieuws over deze collectieve actie

24 september, 2024

Eerste zitting in de Google zaak op 22 oktober

Op 22 oktober vindt de eerste zitting plaats in de zaak van Stichting Massaschade & Consument tegen Google. In deze zitting worden procedurele punten worden in de zogeheten 'ontvankelijkheidsfase…

08 april, 2024

Nederlands onderzoek Android-smartphones leidt tot nieuwe rechtszaak tegen Google

Stichting Massaschade & Consument kondigt vandaag aan een collectieve rechtszaak tegen Google te zijn gestart om haar Android besturingssysteem. Aanleiding vormt een nieuw onderzoek, dat aantoont hoe…

Sluit je aan

Help ons en steun onze acties