Op 22 oktober vindt de eerste zitting plaats in de zaak van Stichting Massaschade & Consument tegen Google. In deze zitting worden procedurele punten worden in de zogeheten 'ontvankelijkheidsfase'. Maar wat betekent dit, en hoe verloopt het verdere proces?
Een collectieve rechtszaak begint met een dagvaarding, waarin de eiser (Stichting Massaschade & Consument) uitlegt wat ze wil en waarom. Deze dagvaarding tegen Google werd in december 2023 uitgebracht, waarvan je hier een samenvatting kunt vinden.
Ontvankelijkheidsfase
Na het uitbrengen van de dagvaarding mag de wederpartij (Google) zich verweren. Bij collectieve acties zoals deze, kan de wederpartij eerst verweer voeren over procedurele punten. Dat betekent dat Google bijvoorbeeld kan zeggen dat de belangenorganisatie niet geschikt is voor deze zaak, of dat de vorderingen niet geschikt zijn voor een collectieve actie. Er is vaak ook een zitting om deze punten te bespreken. Dit heet de "ontvankelijkheidsfase". Pas na deze fase hoeft Google inhoudelijk te reageren op de vorderingen.
De zaak tegen Google zit nu in de ontvankelijkheidsfase. Google heeft verweer gevoerd over een aantal procedurele punten. In oktober komen alle partijen naar de zitting om deze punten te bespreken. Soms beslist de rechter enkele weken na de zitting over de ontvankelijkheid, en soms worden er nog vragen gesteld of een extra zitting ingepland. De rechter bepaalt hoe het proces verder gaat. Wat er na de zitting gebeurt, horen we later.